Loimulohi on retkiruokailun klassikkoja, ja paljon kokkailtu illallisherkku. On vasta tänä kesänä, kun on tullut oivallus kokeilla pientä tuunausta tämän perinnejärkäleen varioimiseksi. Huoli pois: mitään fuusio- taikka molekyylivääntöä ei ole luvassa, vaan maltillista makumaailman finessiä.
Loimulohen valmistuksessa pääraaka-aine on maltti. Mitä pienempää virvaa jaksaa pitää yllä riittävän kaukana paistikkaasta, sen parempi lopputuloksen kannalta. Pikkasen pitempään se tietenkin kestää, joten ruoanlaittoseurueelle on hyvä varata jonninlaista pientä ruoanlaittoruokaa.
Astetta parempi loimulohi
Aseta mielellään mahdollisimman tasapaksu kala loimutuslaudalle ja kiinnitä tukevasti. Kala tulee olemaan miedossa loimussa pitkään, joten pidä sitä silmällä, jottei pääse putoamaan tuhkaan vaarnojen kohdalta kypsyessä. Kalaa voi myös lautoineen käännellä loimutuksen aikana.
Varaa erilliseen kippoon voisulaa, jonka maustat suolalla.
Loimutuksen aikana valele sudilla tai muulla tekeleellä lohta säännöllisesti suolaisella voisulalla (...niin, ei tämä mikään laihduttajien vinkkinurkka ollut tarkoitus ollakaan)
Lopputulos kalan ollessa kypsä, on paahteinen ja hyvin pyöreän makuinen.
Nosta kala hyvissä ajoin ennen ruokailua vetäytymään lappeelleen ja valele pintaan ohut kerros hyvää hunajaa. Huoli pois: kala ei tästä määrästä muutu makeaksi, vaan siihen saadaan juurikin ihana leukaperiä kutkuttava aksentti suolaisen voin ja itsessään herkullisen kalan tueksi.