Flamstekt lax är en traditionell och väldigt populär friluftsmat i Finland. I sommar bestämde jag mig att försöka skapa nya smaker till den stora klassikern. Ingen anledning till oro! Jag presenterar inget fusion- eller molekylkök, bara lite finjustering av smaker.
Rättens huvudingrediens är tålamod. Man behöver ha tålamod för att hålla laxen tillräckligt långt från elden och vänta att den blir genomstekt. Ju långsammare tillagning, desto bättre smak.
Lite bättre flamstekt lax
Sätt fast en laxfilé, så jämntjock som möjligt, i en träbräda med träspikar. Fisken ska stekas i låg temperatur under en lång tid, alltså håll ett öga på den för att den inte faller ner på askan när den blir genomstekt runt spikarna.
Sätt smält smör i en skål och smaksätt det med salt.
Vid flamstekning stryk ut smält smör regelbundet på laxen med en bakpensel (…ju, det här är ingen bantningsguide).
Då fisken är genomstekt är resultatet en rostad och mycket rund smak.
Lyft upp fisken och placera den i liggande läge. Låt den vila en stund och stryk ut en tunt lager av honung på den. Ingen anledning till oro: Laxen blir inte söt, honung ger bara en fin nyans till det salta smöret och den läckra laxen.
Efter detta har du ingenting annat att göra än att äta.