Makuupussin valintaopas


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 9.9.2020

Makuupussi on ehdottomasti kunnollisen makuualustan ohella tärkeimpiä retken onnistumisen tekijöitä. Hyvin levätty yö kantaa seuraavan päivän suuriin seikkailuihin. Makuupussin valintaan liittyy käytännössä käyttölämpötila ja nukkujan koko ja lämpömukavuusominaisuudet.

Makuupussin lämpötilamerkinnät

Makuupussien vertailemisen helpottamiseksi on kehitetty "Mukavan käytön lämpötilastandardi EN 13537". Sen avulla eri merkkisiä makuupusseja on mahdollista vertailla keskenään. Osa valmistajista ilmoittaa kuitenkin etenkin paksuimmille talvimakuupusseille EN 13537-standardista poikkeavan, heidän omaan kokemukseensa pohjautuvan, arvon.

Esimerkiksi makuupussissa oleva merkintä -2 ºC comf, -8 ºC lim, -27 ºC ext, on avattavissa seuraavasti:

Comfort (2 ºC): Tässä lämpötilassa keskiverto naishenkilö nukkuu täydet yöunet mukavasti. Tätä arvoa kannattaa seurata myös silloin, jos tiedät olevasi viluisa, tai kokemuksesi ulkona yöpymisestä on vähäistä.

Limit (-8 ºC): Tässä lämpötilassa keskiverto mieshenkilö nukkuu yönsä heräämättä kylmään. Tätä arvoa kannattaa seurata, kun käyttäjällä on jo kokemusta ulkona nukkumisesta, ja osaa arvioida omaa selviytymistään kylmässä.

Extreme (-27 ºC): Tämä arvo ei tarkoita, että makuupussilla pärjäisi kyseisessä lämpötilassa. Merkitty lämpötila tarkoittaa, että keskiverto naishenkilö selviää kyseisessä lämpötilassa kuusi tuntia ilman hypotermian aiheuttamaa kuoleman riskiä.

Arvot on mitattu testinukeilla, joista "keskiverto mies" on 25-vuotias, 173cm pitkä ja painaa 73 kiloa ja "keskiverto nainen" on 25-vuotias, 160cm pitkä ja painaa 60 kiloa. Arvot ovat tarkoitettu suuntaa antaviksi, eikä niihin voi täysin luottaa ilman kokemusta, sillä ihmiset kokevat kylmää ja kuumaa eri tavoilla. Sukupuolen mukaan jaotellut makuuupussit liittyvät myös miesten ja naisten välisiin, yleistettyihin lämpömukavuusrajoihin. Yleisesti on niin, että naisilla kehonkoostumus on erilainen ja täten kestää kylmyytä erilailla kuin mies keskiarvoisesti. Lisäksi ns. naisten makuupussien eristemateriaali on pakattu eri kohtiin kuin ns. miesten/ unisex -pussit.

On sanottava, että naisten pussit eivät ole vain naisille ja päinvastoin. Sukupuolijako perustuu yleistykseen ja yksilökohtaisia eroja on toki. Näin ollen kuka tahansa voi valita minkälaisen pussin tahansa, sikäli kun se vastaa omia mukavuustarpeita parhaiten.


Lisäksi täytyy muistaa, että arvojen toteutumiseksi maasta johtuva kylmyys tulee eristää riittävällä makuualustalla.

Makuualustan valintaopas

Makuupussin täyteaine

Makuupusseissa käytetään täytteenä pääsääntöisesti joko untuvaa tai erilaisia keinokuituja, ja joissain tapauksissa saatetaan käyttää näiden yhdistelmää.

Untuvan etu eristeenä on sen eristävyys suhteessa painoon. Untuva myös pakkautuu pienempään tilaan kuin keinokuidut, ja tämä korostuu sitä mukaan mitä paksumpiin pusseihin mennään. Aikaisemmin untuvan heikkous oli sen eristävyyden heikkeneminen kosteana, mutta nykyään monet makuupussivalmistajat käsittelevät untuvan niin, että sen kosteuden hylkivyys on huomattavasti parempi kuin ilman käsittelyä.

Keinokuituisen täytteen etu on se, että se ei vaadi erityisiä käsittelyjä, vaan keinokuitu itsessään pysyy ilmavana kosteanakin. Kuitupussit ovat myös edullisempi vaihtoehto untuvamakuupusseihin verrattuna.

Molempien täytemateriaalien sisään mahtuu hajontaa.

Untuvaa on eri laatuista ja sitä mitataan erityisellä cuin- tai fillpower -arvolla. Yleisesti voidaan sanoa että arvon ylittäessä 600, on täyte hyvin laadukasta. Mitä suurempi arvo on, sitä parempi on untuvan eristyskyky suhteessa tilavuuteen.

Myös keinokuiduissa on eroja, mitkä vaikuttavat tuotteen painoon, pakkautuvuuteen sekä eristävyyteen.

Untuvaa vai tekokuitua?

Myydyimmät makuupussimme:


Makuupussin muut ominaisuudet


Makuupussia valittaessa täytyy ottaa huomioon muutakin kuin eristeen laatu ja määrä.

Makuupusseja on eri kokoisia, ja onkin tärkeää olla valitsematta itselleen liian suurta tai pientä makuupussia.

Mikäli makuupussissa on joka suunnassa paljon hukkatilaa, tarkoittaa se, että keholta vaaditaan enemmän energiaa ylimääräisen tilan lämmittämiseen, ja makuupussi saattaa tuntua viileältä vaikka olisikin paksu.

Liian kapean tai lyhyen makuupussin kanssa ongelmaksi tulee se, että esimerkiksi jalat saattavat painaa täytteen lyttyyn, jolloin tällä kohdalla ei ole enää riittävää eristystä ja jalat palelevat.

Mikäli olet tottunut nukkumaan kyljelläsi, on tämäkin syytä ottaa huomioon makuupussia valittaessa eikä tällöin kaikista keveimmät ja kapeimmat mallit välttämättä ole sopivia.

Jotta voit olla varma makuupussin sopivuudesta, on sinulla myymälässämme mahdollisuus kokeilla eri malleja ja löytää juuri itsellesi sopivin malli.

Eri pituuksien lisäksi eroja on makuupussien muotoilussa sekä hupun mallissa, ja myös päällikankaita on erilaisia. Kylmempiin keleihin suunnitelluissa makuupusseissa on esimerkiksi lämmön karkaamista estävä lämpökaulus. Muista tuotekohtaisista ominaisuuksista voit lukea kunkin tuotteen esittelysivulta.

Sisäpussilakanat eli makuupussilakanat

Makuupussin sisäpussilakanaa käytettäessä makuupussia ei tarvitse pestä niin usein. Makuupussin pesu on hankalahkoa, kuluttaa pussia ja untuvapussi on vaikea kuivattaa. Sisäpussilakanaa voi käyttää myös sellaisenaan lämpimissä oloissa ja toisaalta se parantaa myös oman makuupussin lämpöarvoa. Pussilakanoita on olemassa monesta eri materiaalista ja niiden lämpöarvot ovat erilaiset. Lämpöarvojen lisäksi myös eri materiaalit pakkautuvat eri kokoisiksi paketeiksi.

Vinkki! Jos käytät lainamakuupussia tai lainaat kaverille omaa pussiasi on tyylikästä ja kivempaa kullekin nukkujalle, että lainaaja käyttää omaa pussilakanaa, niin säilyy nukkuessa kiva hygieeninen olo, ettei tarvitse suoraan toisen haisuissa pyöriä.

  • Puuvillainen pussilakana (n. +3°C makuupussin lämpöarvoon lisää)
  • Silkkinen pussilakana (jopa +5°C makuupussin lämpöarvoon lisää)
  • Microfleece -pussilakana (jopa +5°C makuupussin lämpöarvoon lisää)
  • Merinovillainen pussilakana (jopa +7°C makuupussin lämpöarvoon lisää)
  • Thermolite® -materiaalista valmistettu (jopa +11°C - +15°C makuupussin lämpöarvoon lisää, riippuen lakanan paksuudesta)
-10%
Cocoon TravelSheet Silk
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon TravelSheet Silk
Kampanjahinta 89,56 €
(26)
Heti saatavilla
-15%
Cocoon MummyLiner Silkki, Muumiomalli
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon MummyLiner Silkki, Muumiomalli
Kampanjahinta alkaen 76,42 €
(28)
Heti saatavilla
-15%
Cocoon TravelSheet Egyptian cotton
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon TravelSheet Egyptian cotton
Kampanjahinta 33,92 €
(16)
Heti saatavilla
-15%
Carinthia Grizzly Liner
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Carinthia Grizzly Liner
Kampanjahinta 70,47 €
(26)
Heti saatavilla
-15%
Cocoon TravelSheet Microfiber
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon TravelSheet Microfiber
Kampanjahinta 22,87 €
(11)
Heti saatavilla
-5%
Sea to Summit Thermolite Reactor Compact Plus Liner
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Sea to Summit Thermolite Reactor Compact Plus Liner
Kampanjahinta 58,81 €
(31)
Heti saatavilla
-15%
Cocoon MummyLiner Coolmax
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon MummyLiner Coolmax
Kampanjahinta 50,15 €
(6)
Heti saatavilla
-15%
Cocoon Mummyliner Cotton
Lajit‪»Vaellus‪»Makuupussit yms.‪»Sisäpussilakanat‪»
Cocoon Mummyliner Cotton
Kampanjahinta alkaen 25,42 €
(6)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Randohiihtomonojen valinta

Randohiihto, joka tunnetaan myös nimillä touring-hiihto tai alppitouring, on hiihtomuoto jossa yhdistyvät pitkä vaellusmainen hiihto sekä laskettelu. Randohiihdossa laskettelusuksiin asennetaan skinit eli nousukarvat, joiden avulla suksien avulla voi hiihtää ylämäkeen. Huipulla n...

Hyvät VIBAet – Portugalissa käsityönä valmistetut suomalaiset kengät

Perheyritys VIBAe sai alkunsa Lapin vaellusreissulla, kun suomalaiset Minna ja Kalle sekä kalifornialaiset Tammy ja Ludo päättivät yhdistää vuosikymmenten osaamisensa kenkäalalta. Ensimmäiset VIBAe-kengät tulivat markkinoille vuonna 2020, ja niitä on myyty jo yli 140 maahan.Hyvin...

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...