Vaelluskenkien valintaopas


Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 17.8.2020

Vaelluskenkä valitaan ensisijassa käyttötarkoituksen ja jalkaan sopivuuden perusteella. Onko tarkoitus lähteä Lappiin rinkan kanssa viikoksi, vai käytetäänkö kenkää lähimetsissä koiran kanssa ulkoiluun? Onko kenkään tarvetta saada vaellusraudat kiinni? Suuntaa antavana ohjenuorana voi käyttää esimerkiksi Meindlin ja Hanwagin ilmoittamia luokituksia A-D. Näistä A on vähiten jäykkä, parhaiten kaduille ja helppoon maastoon sopiva kenkä, D:n edustaessa jääkiipeilykenkiä. Suomen oloissa vaeltamiseen sopivat parhaiten B ja B/C -kengät, maastosta, rinkasta ja käyttäjästä riippuen. Lähtökohtaisesti mitä enemmän painoa kengän päällä on, sitä jäykempi pohja kengässä saisi olla. Luokitus kertoo sekä varren että pohjan jäykkyydestä. Haastavammassa maastossa myös nilkan kunnollinen tuki on tärkeää, joten siksikin jäykempi kenkä on löysää parempi vaihtoehto.

Meindlin valintaoppaassa on hyvin tiivistetty, että mitä nämä kenkäluokitukset kuvaavat, ja mihin luokitukset perustuvat:

"Alfons Meindl kehitti kenkien käyttöluokituksen jo vuonna 1976. Ne antavat selkeän kuvan siitä, minkälainen jalkine eri käyttötarkoitukseen ja maastoon tarvitaan. Kenkien jäykkyys ja paino, varren korkeus, nahan paksuus, rullaavuus sekä pohjan kuviointi ovat ominaisuuksia, joilla kunkin kengän luokitus määräytyy.

Jalkineen valinnassa täytyy huomioida myös kannettava taakka. Raskas rinkka vaatii kengältäkin enemmän kuin kevyt reppu. Turvallisuuden ja käytettävyyden vuoksi kannattaa valita mieluummin hieman liian tuhti jalkine, kuin liian kevyt kenkä.

• Käyttöluokituksessa A kuvaa helppoa maastoa ja kevyttä kenkää.

• Pohjoismaisiin vaellusmaastoihin soveltuvat kategorian B ja BC kengät parhaiten.

• Asteikon ääripäätä edustaa D-luokan jäykät ylävuoristokengät."

Materiaaleilta vaelluskengät ovat pitkälti joko tekstiiliä tai nahkaa, monesti nupukkinahkaa. Kengät vaativat hoitoa, mutta hyvin hoidettu nahka muotoutuu jalkaan ja kestää. Vaelluskenkää hankkiessa on syytä myös miettiä, haluaako kalvollisen vai kalvottoman kengän. Kalvollisissa yleensä käytetty Gore-Tex -kalvo pitää vettä, mutta vaatii tarkempaa hoitoa jotta kalvon ominaisuudet säilyvät.

Koko

Oikean koon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaelluskenkä olisi mahdollisimman hyvin istuva. Eri valmistajilla on tarjolla erimallisia lestejä ja kokotaulukoita, mutta vaelluskenkä pitäisi aina sovittaa. Lesteistä esimerkkinä leveämpään jalkaan tarkoitetut Meindlin wide ja comfort fit -lestit, Lundhagsin opti-lesti sekä Hanwagin wide. Vaelluskenkään olisi hyvä mahtua yksi paksumpi sukka tai alussukka ja päällyssukka. Nahkainen kenkä venyy jonkin verran käytössä, mutta tilaa pitäisi pituuden puolesta olla sen verran, etteivät varpaat pääse osumaan kengän kärkeen alamäkeenkään tullessa.

  • Sovita aina molempia kenkiä. Jalkojen koossa on yleensä eroa!
  • Sovita kenkiä sekä aamulla että illalla, koska useimmilla jalan koko muuttuu päivän mittaan
  • Kävele kengillä hetki, jotta jalat asettuvat kenkiin ja kengät jalkoihin.

Miesten ja naisten lestit eroavat jonkin verran toisistaan. Isoin ero on koko, lähtökohtaisesti pienet koot ovat naisten lestillä ja isot koot miesten. Lähtökohtaisesti lasten kengät eivät käy aikuisille, sillä pohjan rakenne on kevyempi eikä tarkoitettu kantamaan aikuisen painoa.

Sovitus ja valinta

Ensimmäinen askel kengän ostamisessa on mennä erikoisliikkeeseen, josta saa asianmukaista palvelua ja josta löytyy riittävä määrä malleja. Sovittamiseen kannattaa varata reilusti aikaa ja ostoksille on syytä mennä iltapäivällä, sillä silloin jalat ovat hieman suuremmat kuin aamupäivällä.
Näin sovitat kengät oikein: (Lisätiedot: www.meindl.de)

1. Sukat: Aina kannattaa sovittaa kenkiä juuri niillä sukilla joita jatkossa tulee käyttämään. Jos ei omia ole mukana, niin on pyydettävä liikkeestä testisukka lainaksi. Sukilla nimittäin on iso vaikutus kengän ominaisuuksiin. Lopullista kokoa, istuvuutta ja hengittävyyttä säädellään juuri sukalla. Vaelluskenkien kanssa on käytettävä tähän tarkoitukseen suunniteltuja sukkia. Jalkineen hyvän ilmastoinnin takaa oikein valittu sukka. Se on perusedellytys toimivaan mukavuuteen etenkin GORE-TEXâ kengissä. Suosittelemme sukkia kuten FALKE Ergonomic Sport System, Meindl tai vastaava.

2. Koko: Jalkineen kokomerkintään ei kannata tuijottaa tai ainakaan hankkia kenkiä pelkästään numeron perusteella. Oikea koko löytyy vain sovittamalla ja vertailemalla. On myös muistettava että aamujalka on pienempi kuin iltajalka. Myös vanhetessa ihmisen jalka pitenee. Valmistajien lestit ovat erilaisia ja myös rakenne vaikuttaa istuvuuteen erilailla. Käsityönä tehdyissä kengissä on keskenäänkin hiuksen hienoja eroja. Kenkä on siis aina sovitettava ja niin ettei se varmasti ole liian pieni. Kahdesta vaihtoehdosta kannattaa aina ottaa se isompi.

3. Nauhoittaminen: Kun kenkä on jalassa ja kantapää kupissaan aloitetaan nauhoittaminen. Iltin on oltava suoraan ja keskellä. Nilkan lukkohakasten ansiosta kenkiä voidaan nauhoittaa kahteen suuntaan. Ylöspäin käveltäessä on alempi nauhoitus oltava hyvin kireällä, mutta varsi voi olla löysemmin nyöritetty. Alaspäin käveltäessä on tärkeää että kantapää pysyy paikallaan ja siksi nilkka sekä varsi on nauhoitettava tiukasti. Nauhoituksessa vanha baijerilainen tapa on pyöräyttää nauhat viimeisten hakasten yläpuolelta alas. Näin solmu on pitävämpi ja se antaa enemmän joustavuutta sekä tukevuutta.

4. Istuvuus: Sovitettaessa kenkää on varpailla oltava tilaa liikkua ja kantapään täytyy "elää" - ei olla löysä eikä tiukasti kiinni. Varpaat eivät saa liukua alamäessäkään kengän kärkeen, joten seistessä niiden eteen saa jäädä ainakin sentin verran tilaa. Vaellusjalkineen on tunnuttava tukevalta jalassa. Kengän oikein tehty nyöritys tukee jalkaa. Kiristyshakanen ja muutama nyöritetty hakanen ylhäältä alas tukevat kantapäitä ja nilkkoja. Iltin on oltava aivan keskellä.

5. Koekävely: Jos kaupasta löytyy nk. testirata, kannattaa kenkiä sovittaa siinä. Kenkää jota vakavasti harkitsette, kannattaa pitää vähintään 10 minuuttia jalassa. Näin siksi, että pehmusteet ja varsi löytävät oikean paikan, ottaen myös itse jalan asennon huomioon. Testiradalla on tärkeää todeta, etteivät varpaat alaspäin mentäessä koske kengän etuosaan. Kaksisuuntainen nauhoitus on hyvä työväline istuvuutta testattaessa.

Oikean koon ja mallin valinta

Puolikorkeat vaelluskengät lienevät suosituin valinta vaellukselle. Korkeampi varsi suojaa ja tukee paremmin, ja jäykkyydet vaihtelevat tyypillisesti A/B-luokasta C-luokkaan.

Tässä hyviä ehdotuksia Suomen oloissa vaeltavalle:

Unity Tactical Platform Adapter - Team Wendy
 
Lajit‪»Viranomaistuotteet‪»Kuulosuojaimet‪»Tarvikkeet‪»
Unity Tactical Platform Adapter - Team Wendy
46,90 €
(5)
Heti saatavilla
-6%
Garmin Forerunner 965
Lajit‪»Ulkoilu‪»Elektroniikka‪»Urheilukellot‪»Garmin‪»Forerunner‪»
Garmin Forerunner 965
Kampanjahinta 628,69 €
(64)
Heti saatavilla
-10%
Salomon Quest 4D GTX Forces 2 EN
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Taktiset jalkineet‪»Puolikorkeat‪»
Salomon Quest 4D GTX Forces 2 EN
Kampanjahinta 207,42 €
(242)
Heti saatavilla
Alk. -15%
Savotta Jääkäri L
Lajit‪»Vaellus‪»Rinkat, reput, kassit‪»Rinkat‪»Anatomiset‪»Miesten / unisex‪»
Savotta Jääkäri L
Kampanjahinta alkaen 315,00 €
(335)
Heti saatavillaKalvolla vai ilman?

Monissa vaelluskengissä on vettäpitävä GORE-TEX -kalvo, mutta myös kalvottomia kenkiä löytyy markkinoilta. Kalvo pitää paremmin vettä, mutta kalvoton, nahkavuorinen kenkä muotoutuu jalkaan paremmin. Lundhagsilta löytyy lisäksi kalvottomia kumiteräkenkiä.

Kalvottomia vaelluskenkiä ovat myös tuplatikkauskengät. Perinteinen tuplatikkaus on näyttävä ja kestävä, mutta aidolla tuplatikkauksella olevat kengät ovat lähtökohtaisesti kalvottomia.

-20%
Hanwag Tashi
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»Kalvottomat‪»
Hanwag Tashi
Kampanjahinta 287,92 €
(134)
Heti saatavilla
-20%
Hanwag Tatra II Wide
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»Kalvottomat‪»
Hanwag Tatra II Wide
Kampanjahinta 215,20 €
(23)
Heti saatavilla
-7%
Meindl Borneo 2 MFS
 
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»Kalvottomat‪»
Meindl Borneo 2 MFS
Kampanjahinta alkaen 229,32 €
(26)
Heti saatavilla
-20%
Hanwag Grünten
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»Kalvottomat‪»
Hanwag Grünten
Kampanjahinta 247,92 €
(52)
Heti saatavillaLiikaa tilaa vai liian vähän?

Vaelluskengän kuuluu istua napakasti, jotta rakoilta vältyttäisiin mahdollisimman hyvin ja kenkä tukee vaikeassakin maastossa jalkaa. Kuitenkin tilaa pitää olla riittävästi, jotta kenkään mahtuu vaellussukka, eivätkä varpaat osu kengän kärkeen alamäkeenkään tultaessa. Monesti jalat myös tuppaavat turpoamaan iltaa kohden, etenkin pidemmän kävelyn päätteeksi, joten vaelluskenkiä olisikin syytä sovittaa mieluiten ilta-aikaan.

Erimallisille jaloille on kehitetty omia lestejään. esimerkiksi Hanwagin Wide-lesti ja Meindlin ComfortFit ovat normaalia leveämpiä. Myös Lundhagsin Opti-lesti on leveämpi. Naisten mallit ovat monesti myös malliltaan erilaisia kuin miesten kengät. Oikea koko selviää vain kokeilemalla, mutta kengän lestiä voi käyttää suuntaa antavana ohjeena.

Leveämmällä lestillä:

Kapeammalla lestillä:

Materiaalit

Vaellusjalkineiden materiaaleja on jos jonkinmoisia, mutta edelleen yleinen on perinteinen nahkakenkä. Pintanahka on saanut väistyä hengittävämmä nupukkinahan tieltä, ja yhä enemmän kengissä on yhdistetty nahkaa teknisiin materiaaleihin. Eri materiaali- ja tekniikkaratkaisuilla pyritään parantamaan esimerkiksi kengän keveyttä tai hengittävyyttä. Keveys ei kuitenkaan ole vaelluskengän suhteen ainoa valintakriteeri. Kevyet, joustavat kengät sopivat parhaiten kevyiden kantamuksien kanssa vaeltavalle ja helpompaan maastoon. Kenkien kanssa kuitenkin myös käyttäjän tottumus ja kokemus vaikuttavat: kokeneempi vaeltaja voi lähteä reissuun kevyemmilläkin kengillä, ensikertalaisen kannattaa mieluummin valita hieman jäykemmät ja tukevammat jalkineet. Jäykkäpohjaisissakin kengissä on eroja rullaavuuden suhteen, joten olisi tärkeää päästä sovittamaan kenkää ennen ostopäätöstä.

Vastuullisuus

Hyvin hoidettu kenkä kestää lähtökohtaisesti pitkään. Useat vaelluskengät voidaan myös uudelleenpohjata, eli pohja voidaan vaihtaa uuteen joko tehtaalla tai suutarilla. Näin voi pidentää hyvin sisäänkäveltyjen kenkien käyttöikää. Myös nahassa on eroja. Kenkien, kuten muidenkin tuotteiden, valmistus kuormittaa ympäristöä, joten nahalla on väliä. Monet valmistajat käyttävät esimerkiksi Heinen Terracare -nahkaa, jonka valmistuksessa ympäristö otetaan huomioon.

Hankinnan jälkeen

Kun olet löytänyt ja hankkinut käyttöösi soveltuvat vaelluskengät, on ensimmäinen työvaihe "sisäänajo". Onneksi se ei ole yhtä vaikeaa tai aikaa vievää kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämä sinun täytyy tietää:

  • Käytä oikeanlaisia sukkia
  • Ole tarkkana että iltti on keskellä ja valvo, että se myös pysyy keskellä.
  • Nauhoita kengät tarkasti.
  • Sisäänajon aloittaa parhaiten ensin kotona, pitämällä vain kenkiä jalassa.
  • Sen jälkeen muutaman viikon ajan pieniä kävelylenkkejä ulkona, mutta korkeintaan muutama tunti kerrallaan
  • Jos huomaat, että kenkä painaa jostain tai tulee kipupisteitä on jalan annettava levätä. Muotoutumista voi edistää kävelemällä märässä ruohossa. Kastuttuaan kenkä hakee paikkansa helpommin.

Katso myös Meindl-valintopas

Käytön aloittaminen

Ennen varsinaiselle vaellukselle lähtemistä kengällä olisi hyvä kävellä useita pienempiä pätkiä, jotta kenkä muotoutuu ja istuu jalkaan hyvin. Säännöllinen hoito on tärkeää kengän kestävyyden kannalta. Saatavilla on eri kengänvalmistajien ohjeita kengänhoitoon. Oikeanlainen hoito on monesti myös ehtona takuun säilymiselle.

Uudet kengät vaativat siis muutaman viikon maltillisen "sisäänajon". Kengän hoito on aloitettava jo ennen varsinaisia vaelluksia, heti sisäänajon jälkeen.
Kunnollinen hoito ja huolto lisäävät kengän ikää ja ovat edellytys takuun säilymiseen.

Vaelluskengät on pidettävä puhtaina ja ne kaipaavat sekä vahaa, että kyllästettä.

Meindl -jalkineissa on valmiina muotoiltu, kosteutta siirtävä, pohjallinen. Oikeanlaisen pohjallisen käyttö on, laadukkaiden sukkien lisäksi, osa toimivan kengän kokonaisuutta. Kulunut, likainen ja painunut pohjallinen on vaihdettava uuteen.

Meindl -kenkiisi sopivia vaihtopohjallisia, kengännauhoja sekä hoito- ja kyllästysaineita myyvät hyvin varustetut Meindl -jälleenmyyjät.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Randohiihtomonojen valinta

Randohiihto, joka tunnetaan myös nimillä touring-hiihto tai alppitouring, on hiihtomuoto jossa yhdistyvät pitkä vaellusmainen hiihto sekä laskettelu. Randohiihdossa laskettelusuksiin asennetaan skinit eli nousukarvat, joiden avulla suksien avulla voi hiihtää ylämäkeen. Huipulla n...

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...